tiistai 3. heinäkuuta 2012

MH Tottakai Olen Onnentyttö


Hihiiii.. Meijän Lada pieni pesusieni suoritti siis ensimmäisensä lyhytkarvaisena pyrrinä toukokuun lopussa hyväksytysti MH-luonnekuvauksen. Pikku neiti sai nyt siis nimensä eteen ensimmäisen kirjainyhdistelmän mistä me molemmat olemme hyvin ylpeitä. Kuvaus sujui Ladalta melko rennosti ja turhaa stressiä neiti ei oikein tuntunut ottavan mistään. Loppua kohde Lada kyllä vähän väsähti, mutta siitä syytän kyllä enemmän erittäin lämmintä keliä mikä sattui sinä päivänä olemaan.

Jännitin tätä testiä itse melko paljon ja syy siihen oli varmaan se, että käytin Epun viime vuonna Luonnetestissä ja se oli melko rankka kokemus meille molemmille. Jotenkin se olotila kummitteli takaraivossa mikä minulla oli silloin vaikka tiesin täysin hyvin, ettei Lada tule reagoimaan samalla tavalla kuin Eppu. Onneksi sain kuitenkin kasattua itseni jollain lailla kun en kuitenkaan halunnut, että Lada imee minusta epävarmuutta itseensä. Mutta kaiken kaikkiaan kokemus oli erittäin positiivinen ja voin suositella kyseistä koetta muillekin.

Alla vielä tulokset kuvauksesta ja pienet selitykset miten Lada niihin reagoi.


1a Kontakti, tervehtiminen/4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b Kontakti, yhteistyö/4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TO:sta
1c Kontakti, käsittely/3 Hyväksyy käsittelyn
Ensimmäiseksi oli tervehtiminen. Lallukka meni reippaana tyttönä tervehtimään testinohjaajaa ja taisipa siinä samalla ohimennessä vähän nuolaistakkin. Sen jälkeen minun piti luovuttaa testinohjaajalle joka lähti kävelemään koiran kanssa poispäin minusta samalla jutellen koiralle. Hienosti tyllerö lähti mukaan jolkottelemaan ja jaksoi kiinnostua TO:staSitten oli vuorosas käsittely, jossa testinohjaaja kopeloi koiran läpi. Nätisti Lallukka antoi itseänsä koskea, vaikka oli aluksi ehkä vähän ihmeissään, että mitä toi nainen oikeen touhuu.

2a Leikki 1, leikkihalu/3 Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee 
2b Leikki 1, tarttuminen/2 Ei tartu, nuuskii esinettä 
2c Leikki 1, puruote ja taisteluhalu/1 Ei tartu esineeseen

Tässä osuudessa testattiin koiran leikki ja tasitelutahtoa. Leikkimisestä Lada ei oikein jaksanut kiinnostua. Jonkun aikaa seurasi kun heittelimme TO:n kanssa patukkaa toisillemme, mutta sitten kiinnostus lopahti. Tästä en ollut kovinkaan yllättynyt, koska teisin ettei Lada ole kovinkaan kiinnostunut leikkimisestä. Olen saanut sen tähän mennessä oikeastaan juoksemaan vain pallon ja pehmolelujen perässä. Leikin lopussa patukka heitettiin maahan, jossa Lada kävi vähän sitä nuuskimassa, kuitenkaan siihen koskematta.Tämäkin oli ihan odotettu reaktio. Leikin ohessa Ladalle annettiin mahdollisuus tarttua patukkaan ja tasitella siitä, mutta tuohan ei neitiä kiinnostanut ollenkaan. Pikemminkin katteli TO:ta siihen malliin, että leiki ihan keskenäs sillä patukalla mä kattelen tästä vierestä. 

3a Takaa-ajo 1/1 Ei aloita 
3a Takaa-ajo 2/1 Ei aloita

Tässä osuudessa mitattiin koiran saalisviettiä. Elikkä radalla oli viehe joka meni edestakasin ja hetken päästä kun se oli lähteny liikkeelle päästettiin koira sen perään. Lada otti pari askelta vieheen perään ja jäi sen jälkeen paikallen seisomaan ja kattomaan, että sinne se meni. Viehe ei siis neitiä kiinnostanut ollenkaan.
Sitten pidettiin pieni tauko ja tehtiin sama liike uudelleen. Lada ei kiinostunut vieläkään vieheestä. 
Toisaalta tää oli ehkä vähän jännä juttu, ettei Lada lähteny vieheen perään, koska muuten se kyllä juoksee kissojen, lintujen ja jänsiten perässä. En tiedä oliko viehe sitte sen verran epäaito ettei kiinnostus sitä kohtaan noussut.

3b Tarttuminen 1/1 Ei kiinnostu saaliista/Ei juokse perään 
3b Tarttuminen 2/1 Ei kiinnostu saaliista/Ei juokse perään 
Vieheen perään kun Lada ei mennyt niin ei siihen silloin tartuttukkaan.

4 Aktiviteettitaso/4 Tarkkailevainen, toiminnot tai rauhattomuus lisääntyy vähitellen 

Tässä osiossa testattiin sitä miten koira pystyy rauhoittumaan. Minun piti pysyä täysin passiivisena ja liikkumatta kolme minuuttia. Koira piti pitää pitkässä hihnassa. Lada nuuski ja puuhaili siinä ootellessä omiansa ja tämän takia sai yllä olevan arvion. Tuomarikin sanoi, että taitaa olla aika vilkas koira. Itte olin taas miettiny sen kolmen minuutin aikana, että ompas se tavallista rauhallisempi ;) Teki mieli sanoa tuomarillekkin, että ette oo vilkasta Ladaa vielä nähnykkään. 

5a Etäleikki, kiinnostus/3 Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja 
5b Etäleikki, uhka/aggressio/1 Ei osoita uhkauseleitä 
5c Etäleikki, uteliaisuus/1 Ei saavu avustajan luo 
5e Etäleikki, yhteistyö/1 Ei osoita kiinnostusta

Tässä osiossa meistä n. 20 metrin päässä olevasta piilosta lähti sadeviitta päällä ihminen juoksemaan ja meni uudestaan piiloon, jonka jälkeen koira päästettiin irti. Lada seurasi etäleikittäjää koko ajan tarkasti ja lähti jopa sitä päin juoksemaan. Mutta kääntyikin sitte jonkun matkan päästä kattomaa, että mihin mä jäin ja tulikin sitten takasin ja kävi siinä samalla moikkaamassa koetta seuranneita henkilöitä. Tämän jälkeen etäleikittäjä rupesi huutelemaan ja tuli uudestaan esiin ja jonku ajan päästä riisui sadeviitan pois ja rupesi uudestaan juttelemaan koiralle. Tuossa vaiheessa lähdimme yhdessä Ladan kanssa kävelemään etäleikittäjää kohti ja katsomassa mitä sieltä sadeviitan alta löytyi. Reippaasti tyttö kävi tutkimassa ja nuuskimassa leikittäjää.

6a Yllätys, pelko/3 Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista
6b Yllätys, puolustus/aggressio/1 Ei osoita uhkauseleitä
6c Yllätys, uteliaisuus/3 Menee haalarin luo, kun ohjaaja seisoo sen edessä
6d Yllätys, jäljellejäävä pelko/2 Pieni niiaus tai liikkumisnopeuden vaihtelu jollain ohituskerralla
6e Yllätys, jäljellejäävä kiinnostus/2 Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla 

Sitte oli vuorossa haalari. Lähettiin Ladan kanssa kävelemään reippaasti polkua pitkin eteenpäin, kun yhtäkkiä meijän eestä nousi nopeasti ylös haalari. Lada vähän säikähti ja teki pikasen pompun taaksepäin, mutta ei ruvennut haukkumaan sille. Sitten mä otin pari askelta haalariin päin ja jäin seisomaan paikalleen. Lada liikkui vähän mun mukana, Sen jälkeen menin haalarin eteen seisomaan, jolloin Ladakin tuli jo haistelamaan haalarin. Sen jälkeen otin hihnan takaisin käteen ja käveltiin reippaasti haalarin ohi. Lada oli kuulemma tehnyt pienen väistöliikkeen, itse en sitä huomannut. Heti sen perään käveltiin uudestaan haalarin ohi jolloin Lada käveli sen ohi reippaasti muina miehinä.

7a Ääniherkkyys, pelko/4 Pakenee enintään 5 metriä
7b Ääniherkkyys, uteliaisuus/4 Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja on edennyt puoliväliin
7c Ääniherkkyys, jäljellejäävä pelko/1 Ei minkäänlaisia liikkumisnopeuden vaihteluita vai väistämistä
7d Ääniherkkyys, jäljellejäävä kiinnostus/1 Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan

Sitten oli vuorossa rämnälaite. Käveltiin räminälaitteen ohi niin, että koira jäi minun ja räminälaitteen väliin. Noin puolessa välissä räminälaite vetäistiin liikkeelle niin, että siitä kuului kauhea meteli. Lada pelästyi ääntä ja pakeni vähän matkaa ja jäi sen jälkeen paikalleen. Kun olin liikkunut vähän matkaa laitetta kohti niin Ladakin reipastui ja tuli tutkimaan sen. Sen jälkeen meidän piti vielä kävellä räminälaitteen ohi kaksi kertaa. Kummallakaan kerralla Lada käveli räminälaitteen ohi reippaasti eikä kiinnitänyt siihen mitään huomiota.

8a Aaveet, puolustus/aggressio/3 Osoittaa useita uhkauseleitä
8b Aaveet, tarkkaavaisuus/3 Tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista
8c Aaveet, pelko/3 On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, vaihtelee paon ja kontrollin välillä
8d Aaveet, uteliaisuus/1 Menee katsomaan, kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois/Ei mene ajoissa 
8e Aaveet, kontaktinotto aaveeseen/1 Torjuu kontaktia / Ei mene ajoissa 

Kahdeksannessa kohdassa oli vuorossa aaveet. Tällä osioslla testattiin koiran puolustusvaistoa. Minun tehtäväni oli seistä paikallaan ja pitää hihnasta kiinni. Aaveita oli kaksi ja ne lähtivät lähestymään meitä molemmin puolin. Lada huomasi ensin oikealta puolelta tulevan aaveen ja rupesi tarkkailemaan sitä ja hetken päästä aloitti sille räksyttämisen. Molemmat aaveet pääsivät melko lähelle meitä ennekuin Lada huomasi, että niitä onkin kaksi. Sen jälkeen Lada ei oikein tiennyt kummalle pitäisi räksyttää ja tämän takia seilasi sivulta toiselle pysyen kuitenkin joko mun sivulla tai edessä. Selkeesti tyttö ei oikein tiennyt mitä ois pitäny tehä. Aaveet pysähty vähän matkan päähän meistä ja käänsi meille selkänsä, jonka jälkeen sain päästää hihnasta irti. Lada ei kuitenkaa lähteny etenemään kumpaakaan aavetta kohti vaikka mä menin aaveiden eteen seisomaan ja otin niiltä hatut pois ja paljastin niiden kasvot. Aaveiden piti riisua kaavut kokonaan pois päältä, ennenku Lada suostu menemään niiden luo nuuskimaan ja tutkimaan niitä.

9a Leikki 2, leikkihalu/1 Ei leiki - ei osoita kiinnostusta
9b Leikki 2, tarttuminen/1 Ei tartu esineeseen 

Kaiken jälkeen oli vielä jäljellä leikkiosuus jossa testattiin sitä pystyykö koira kaiken kuormituksen jälkeen leikkimään samalla lailla kuin kokeen alussa. No eihän se Lada leikkinyt sitäkään vähää mitä alussa. Ja tämä taisi johtua kyllä ihan siitä, että tyttö oli tuossa vaiheessa jo todella kuumissaan.

10 Ampuminen/1 Ei häiriinny, havaitsee nopeasti ja sen jälkeen täysin välinpitämätön

Lopuksi oli vielä jäljellä ampuminen. Se tehtiin niin, että minun piti ensimmäisen laukausen aikana leikittää koiraa. Koska Lada ei tuosta leikkimisestä ollut millään lailla kiinnostunut tehtiin niin, että me juostiin Ladan kanssa ympyrää kun laukauset ammuttiin. Sen jälkeen minun piti seistä passiivisena paikoillaan. Kummallakin kerralla Lada kyllä havaitsi ampumisen, mutta ei kiinnittänyt siihen sen jälkeen mitään huomiota.

Testin lopussa saimme vielä tuomarilta lyhyen palautteen, jossa hän totesi Ladan oleva avoin, vilkas ja puuhakas nuori koira. Sanoi Lallun olevan myös tasapainoinen, järjen omaava ja turhia stressaamaton kaveri.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti